- Selâhaddin-i Eyyubî ile Arslanyürekli Rişar'ın kılıç yarışmalarıdır. Rişar, koca bir çelik külçesi olan kaba kılıç ile demirden direği ikiye biçtikten sonra Selâhaddin'e döner ''sen bunu yapabilir misin?'' der. Selâhaddin, havaya fırlattığı incecik tülü bölen narin kılıcının hüneri önünde hayran kalan Rişar'a tatlı tebessümü ile çevrilir ve sorar: ''Ya sen bunu yapabilir misin?''
- Karakter, ferdin ve ırkın cevheridir.
- Biz gençlere vatan ve millete hizmet hakkını arayabilmek için, hayatî ve şahsî menfaatlarını çiğneyebilen bir iradeye sahip olmasını tavsiye edecek ve bu iradenin aşısını yapmaya çalışacağız.
- Zamana hiç kıymet vermedik.
- Millet kültürü tarihle faşlar. Felsefede nihayetlenir.
- Canı daima sıkılan zavallı beşeriyetimizin sığındığı zevk mâbedi olan sinema, bugün bizdeki haliyle, psikolog ve ahlâkçı için, meyhane ve kumarhaneden çok daha ehemmiyetle üzerinde durulmıya değer bir dert olmuştur.
- Allah korkusu, dünya hâdiselerinin benzeri olan bin türlü hâdiselerin korkusuna bağlandı ve böylelikle dindar geçinen bu zümrenin elinde, Allah katledildi.
- Devrimizde herşeyin satıldığını biliyoruz. Mal satılır, topğrak satılır, itibar satılır, imtiyaz satılır, memuriyet satılır, tali satılır, kahkaha bile satılır.
- Gözlerini kapayıp cemiyete uymayı tavsiye eden bir cemiyetçilik ne kadar zararlı ise, nizâmdan kaçarak her tarafta anarşi yaratan bir fertçilik de o kadar tehlikelidir.
- Adalet, herkese hakkını vermektir, diyoruz. Lâkin herkesin hakkı nedir? Bizce, hak her ferdin istekleriyle emeklerinin denkleşmesiyle hayat sahnesinde kendisine düşecek paydır. Çalışan insanın çalıştığı nispette istediklerini elde edebilmek hakkıdır. Adaletin insanlar için büyük ideal oluşu şu hakikatı ortaya koymaktadır: İnsanlık herşeyden ziyade adaletsizlikten muzdariptir.