Yeni yazının eskisinin yerine geçmesi için ne - AlıntıSöz

Yeni yazının eskisinin yerine geçmesi için ne kadar süre düşündünüz? diye sordu. Azınlık beş çoğunluk on beş yıl süre verdi. İlk zamanlar okullarda iki yazı da öğretilecekti. Gazeteler bir kaç fıkrayı yeni yazıyla dizeleyecek, yavaş yavaş artıracaklardı. Varsayalım on beşinci yılda gazetelerde yarım sütun Arapça yazı kaldı. Ne olacak biliyor musunuz? Herkes yalnızca o yarım sütunu okuyacak. Bir savaş, bir buhran çıktı mı bizim yazı da Enver'inkine dönecek. Enver Paşa'nın (eski yazıya göre) daha fazla yazı devrimi diyebileceğimiz denemesi birinci dünya savaşı olur olmaz suya düşmüştü. Ya üç ayda yaparız, ya hiç yapamayız. Buna ben de şaşırmıştım doğrusu. Üç ayda bir millete yazı değiştirtmek... Bunu da başarabilecek miydi?

Mevsim sıcaktı. Bir akşam kendisini Saray Burnu'nda bir halk eğlencesine, Büyükada'da bir baloya davet etmişlerdi. Sarayburnu bahçesindeki halk kalabalığını gördükten biraz sonra: Bana bir defter veriniz. dedi.Galiba garsonlardan birinin cep defterini aldı ve yazmaya koyuldu. Bir aralık beni yanına çağırdı: Bir kez gözden geçir bunları sana okutacağım. dedi. Latin harfleriyle ilk Türkçe yazıydı. Diktatörler halk kalabalığından korkar. Rastgelenin katıldığı kalabalık, polis için en şüpheli bilinmeyen dir. Atatürk, halkın kendine yalnız kendi iyiliğini ve yükselişini isteyen bir kahraman gözüktüğüne inanan bir devrimciydi. Halk kalabalıklarında kendi asıl gücünü görürdü. Ara sıra: Halka giderim. demekten ne anlatmaya çalıştığını o akşam da anladım. Halk yazı devrimi müjdesini çılgınca alkışlıyordu çünkü bu devrimi halk için, halk adına yaptığını onlara anlatabiliyordu.

Daha sonra Büyükada'ya gitmiştik. Kıyıdan bahçeye çıkınca, orta binadan tuvaletli hanımlar, smokinli beyler kendisini karşılamak üzere ilerledikleri sıra bana eğildi: Çocuk dedi orada yaptığımızı burada yapamazdık. O bir saray idarecisi değildi. Sonra Anadolu'ya, köylere çıktı. Bir kara tahta üzerinde yeni yazının ilk derslerini verdi ve üç ayda başardı.

Diğer Falih Rıfkı Atay Sözleri ve Alıntıları