Carl Gustav Jung tıp ve psikiyatri kökenli bir r - AlıntıSöz

Carl Gustav Jung tıp ve psikiyatri kökenli bir ruh çözümlemecisidir. Psikolojik tiplemeler, kompleksler teorisi ve sözcük çağrışım testi gibi özgün bilimsel katkıları, günümüz psikolojisi ve psikiyatrisi içinde de yerini korumuştur. Ancak Jung'u bir okul yapan, bütün insan bilimlerine yansıyan türevleriyle sembolbilim alanındaki çalışmaları ve (kişisel/ortak) bilinçdışının dinamiklerini ve görüngülerini irdeleyen yaşam eseridir. Bu katkı antropolojiden teolojiye, psikolojiden felsefeye,etnolojiden sosyolojiye çok geniş bir alanda değişim ve dönüşümlere yol açmış, hatta kuantum fiziği gibi uç doğa bilimlerinde yeni açılımları (örn. eşzamanlılık) öngörmüş, önermiştir.

Kariyerinin dönüm noktası, psikodinamik öğretisinin cazibesine kapıldığı, dönemin aykırı ruhu Sigismund Freud (1856-1939) ile yollarının kesişmesidir. Sonradan kuram ve uygulamasını kısıtlayıcı ve indirgemeci bularak bu büyük ustayla ilişkisini koparmıştır. İki büyük zihnin buluşması da ayrılması da çok gürültülü, bir o kadar da verimli olmuştur.

C.G.Jung, hep zannedildiği gibi, -bir modernite harikası olan- Freud'un öğrencisi olarak tanımlanamaz; Jung oluşunu ona borçlu değildir; ancak onunla ilişkisinden çok şey öğrendiği de inkâr edilemez. Her ne kadar birbirlerini tamamlıyor gözükseler de, Jung'un gnostik-idealistik yaşam felsefesi, -temelde-, ilerlemeci Freudien dünya görüşünün -dolayısıyla da psikoterapötik çözüm kurgularının- antitezidir. İşte tam da bu nedenle, onu geçmek üzereyken, fersah fersah gerilere düşmüş ve bu gerileme Ruhun tanımını, Freud'un öğretilerine sığmayacak kadar genişletmiştir.

Jung Freud'dan fazladır; deliliğin, bilinç tarafından delilik olarak tanımlanmasına izin verilemeyecek kadar aslolduğunu söyleyen ve zorlama aklı başındalığımıza şaşırmamızı sağlayan kişidir. O Ruhun gizemlerinin Pinel'idir.

-- M.B.Saydam (Sunuş)

Diğer Carl Gustav Jung Sözleri ve Alıntıları