ALAIN BADIOU, PhD, Prof, Filozof, Ecolé Normale S - AlıntıSöz

ALAIN BADIOU, PhD, Prof, Filozof, Ecolé Normale Superiéure, Europen Graduate School, FR-2011, TR-2011, MonoKL Yayın, Çeviri: Murat Erşen, 100 sf.
http://www.kitabinomurgasi.com/2013/10/alain-badiou-felsefe-ve-politika.html

-Felsefik bağlantılarını genel anlamda Platon matematikle, Kant fizikle, Hegel tarihle, Nietzsche biyolojiyle kurmuştur; ben ise AŞK-SANAT-BİLİM-POLİTİKA ile kurdum.

-Hegel'e göre gerçeği bilmenin artık mümkün olması felsefenin sonunu getirmiştir; Marx'a göre felsefenin yerine dünyanın somut dönüşümü konulmalıdır; Nietzsche'ye göre eski felsefenin temsil ettiği olumsuzca soyutlama, hakiki yaşamsal olumlamayı özgürleştirmek üzere yok edilmelidir.
Benim önerdiğim felsefe, YERLEŞİK KANILARA KÖRÜ KÖRÜNE BOYUN EĞMEYİ REDDETMEYİ, taklit-tekrar-onama yerine TARTIŞMAYI VE AKILCI ELEŞTİRİYİ, itaatin yerine ise MANTIKSAL BAŞKALDIRIYI koymayı gerektirir.

-HAKİKAT arayışı, Demokrasi, Felsefe ve Politika üçlüsünü birbirine bağlar. Antik Yunan demokrasisinde yaratılan FELSEFE, hakikatin aranmasını HERKESE açar.
Felsefe herkes içindir ve FİLOZOF, HER HANGİ BİRİ olabilir.
Felsefik ifade meşruluğunu kişiden değil yalnızca İÇERİĞİNDEN alır ve her türlü ELEŞTİRİ ve DOĞRULAMAYA AÇIKtır.
Buna karşın felsefik ifadenin SONUÇLARININ KESİN KURALI vardır: Felsefe HAKİKATİN BİRLİĞİNİ ve EVRENSELLİĞİNİ, zannedilenlerin karşısına koyar.
Bu hakikat, ADALET, EŞİTLİK ve DOĞRULUK'tur. Bizim dileğimiz (Platon'dan beri), TOPLUMUN EŞİTLİK DOĞRULTUSUNDA İŞLETİLECEĞİ ve HERKESİN FİLOZOF OLABİLECEĞİ koşulların yaratılmasıdır.

-Halkın özgürleşmesinin araçlarından biri olan DEMOKRASİNİN, ADALET İLE DOĞRUDAN BİR İLİŞKİSİ YOKTUR.
ADALET ÖZGÜRLÜKTEN ÖNCELİKLİ OLMALIDIR; aksi takdirde, bugün olduğu gibi, ÖZGÜRLÜĞÜN ÖNE ÇIKARILMASI, DEVASA EŞİTSİZLİKLER, İĞRENÇ KENDİNDEN MEMNUNİYETLER ve ZİHİNSEL ÇÜRÜMELER yaratmaktadır.

-İçinde bulunduğumuz tarihsel an yönünü kaybetmiş; eski geleneklerin geri döndüğü ve eski tanrıların dirildiği manzara, bunalım yaratmıştır. Teknolojik katliamlar, insanlık dışı boyutlara varmış ve yaşamın tüm yönleri gözetlenmektedir. Elde var olan ise, dinsel kökenli feda zihniyeti ile kapitalist gözetim-denetimin biçimsiz çekişmesidir. Belki de bu gidiş Nietzsche'nin SON İNSAN'ına doğru yol almaktadır.
Biz buna karşı YENİ SİMGE MEKANLAR, YENİ SİMGELER TALEPLER, YENİ-GÜNEŞLİ ZİHİNSEL MANZARALAR, YENİ İNSAN-YENİ DÜNYA YARATMALIYIZ.
Diğer alıntılar için: http://www.kitabinomurgasi.com/2013/10/alain-badiou-felsefe-ve-politika.html

Diğer Alain Badiou Sözleri ve Alıntıları