-İnsan, VAZGEÇEBİLDİĞİ eşya oranında zengi - AlıntıSöz

-İnsan, VAZGEÇEBİLDİĞİ eşya oranında zengindir (H.Thoreau'dan).

-Egemen düşünce, egemen sınıfın düşünceleridir ve İDEOLOJİKTİR; yani, tarafsız olduğu izlenimi uyandırırken aslında derinden derine TARAF tutmakla meşgul olan önermedir. İdeoloji, toplumun içine RENKSİZ-KOKUSUZ BİR GAZ GİBİ YAYILIR; eğer politik hissiyatımız gelişmemişse onları fark etmek zordur. İdeoloji, gazetelerin, reklamların, televizyon programlarının ve yazılmış metinlerin içine sinmiştir ve adaletsiz ve mantıksız şekilde taraf tutar.

-Politik bir bakış açısıyla, ideolojiyi fark ederek meselelere yaklaşıldığında, YANLIŞ OLANIN BİZİM KARAKTERLERİMİZ DEĞİL, EGEMEN DÜŞÜNCENİN KENDİSİ olduğunu görmeye başlarız. Bu da kendi kendimizi acımasızca yargılayıp kurban etmemizi, pasifleşmemizi ve kafamızın karışmasını engeller.

-İdeolojinin anlaşılması çabasının sonunda varılmak istenen nokta, saygının ve şerefin, upuzun sırıklarla yürüyen ve yaşama tepeden bakan insanlara layık görülmediği bir dünya yaratmaktır.

-Tıpkı harabeler gibi, muazzam büyüklükteki doğal güzellikler de endişelerimizi biraz olsun dindiren bir etki yaratırlar. Çünkü harabeler ZAMANIN SONSUZLUĞUNU, yüce doğal güzellikler de MEKANIN SONSUZLUĞUNU temsil ederler. Onların yanında durduğumuzda, zayıf ve kısacık ömürlü bedenlerimiz, güvelerin ya da örümceklerin bedenleri gibi önemsiz görünür gözümüze.

-Önemsizlik hissini yenebilmek için, kendimizi daha önemli bir konuma getirmeye uğraşmak yerine, HERKESİN EŞİT DERECEDE ÖNEMSİZ OLDUĞUNU KAVRAMAK gerekir.
Diğer alıntılar için: http://www.kitabinomurgasi.com/2014/04/alain-de-botton-statu-endisesi.html

Diğer Alain de Botton Sözleri ve Alıntıları