Ağaç berekettir. Üreyen ve üretendir. Çıkar - AlıntıSöz

Ağaç berekettir. Üreyen ve üretendir. Çıkar beklemeksizin meyve verir ve karşılıksız sunar. Bu meyvelerden en önemlisi de elmadır.
Bütün Türk boylarında aynı adla bilinen elma ağacı halk hikayelerine, destanlara, masallarla, şiirlere konu olmuştur ve kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Elma, zürriyetin' bir başka deyişle yine çocuğun sembolüdür.
Halk hikayelerimiz de çocuksuzluğun, kısırlığın tedavisi tedavisi bir elmanın eşler arasında paylaşılarak yenmesidir.
Manas Destanı'ndan Kerem Aslı'ya kadar pek çok hikayede, elma ağacının dibinde yuvarlanma, elmanın karı koca tarafından yenmesi gibi motiflere rastlarız. Elma, muradın, erkek çocuğun, güzelliğin ve bereketin simgesidir.
Şah İsmail masalında, çocuğu olmayan padişaha derviş iki elma verir. Birinin hanımıyla kendisinin, diğerini de atının yemesini söyler. Sonun da padişahın çocuğu olur, at da yavrular.
Melikşah masalında çocuksuz padişah Hızır'ın verdiği elma ile padişahın kızı olur. Manas'ın doğumu ise annesinin elmalı yerde yuvarlanması sayesinde gerçekleşir.
Masallarımızın sonunda gökten üç elma düşer, çocukken oyunlarımızda elma denilince çıkarız...
Damat eve yeni gelen gelinin önüne elma atar, sevgiliye elma gönderilir...
Maşuk bizde elma gibi al yanaklıdır, aşıklar bir elmanın yarısı dır
Ve yarım elmayla gönül alacak kadar büyüktür yüreğimiz...
İnsanın bereketi, insan yaşamının devam etmesi, insanın soyunun sürüp gitmesi ağacın meyvesi olan elmaya, onun bereketine, onun soyunun devam etmesine, yani doğaya bağlıdır.
Ama o bizden bağımsız yaşar durur. Yani Nazım'ın dediği gibi yine, sen elmayı seviyorsan o seni sevecek değildir. Ona muhtaç olan bizizdir, bize muhtaç olan o değil...

Diğer Serap Yeşiltuna Sözleri ve Alıntıları