UMBERTO ECO, PhD, Prof, Tarih-Felsefe, Bologna Uni - AlıntıSöz

UMBERTO ECO, PhD, Prof, Tarih-Felsefe, Bologna Uni. ITA-2006; TR-2012 , Doğan Yayın, Çeviri: Şemsa Gezgin, 384 sf.
http://www.kitabinomurgasi.com/2012/12/umberto-eco-yengec-adimlariyla-scak.html

-2001 New York - Dünya Ticaret Merkezi eylemine benzer bir eylem Roma-San Pietro Katedrali vb. için tekrarlanacak olursa, Batı'da müslüman avı başlayabilir ve durum Hitler'i aratabilir.

-ABD bilim merkezleri (özellikler Kaliforniya) uzak doğuluların yönetimine geçtikçe, ABD'nin dikkat ve ticareti uzakdoğuya yönelmekte; yalnızlaşan Avrupa ya tek ülke gibi davranmayı öğrenir yada balkanlaşıp dağılır.

-Günümüz uygarlığı tüm yaşamı karnaval haline dönüştürmekte ve bu gidişatta en önemli rolü bilgisayarlar-televizyonlar oynamaktadır.

-Buna paralel olarak siyaset ise ekran gladiyatör dövüşlerine benzemekte, devlet adamlarının yerini TV adamları almakta; global ekonomi tarafından gözlenmekte olan bu hallerin sürgünlerini ise TV yasağı oluşturmaktadır. TV'lerde son söz hep iktidara bırakılmakta ve parlamento devre dışı bırakılarak lider ile kitlenin direkt ilişkisi sağlanmaktadır.

-Dedikodu büyüsünü yitirirken, mahremiyetler gönüllü ve patolojik boyutlarda teşhir edilmekte ve global köyün zavallıları TV'lere koşmak zorunda kalmaktadır.

-Eğitim alanında cumhuriyetlerin sağladığı fırsat eşitliği giderek kaybolmakta ve sınıfsal-dinsel-etnik temelli okullar/eğitimlerle yarının kan davalarının yolları döşenmektedir.

-Bir kuşağın aptalının sonraki kuşağın dehasını aşmasını sağlayan ve evrenin gerçeklerinin öğrenilmesine rehberlik eden bilimin zaman ve aşamalar gerektiren vasfı terkedilmekte, hemen elde etme şekilleri olan sihir-büyü-kehanet-mucize'ye yönelinmektedir. Bir kahin ancak kendi toplumunun öğrettiklerinin kehanetiyle sınırlı olabilir. Bir an önce, bilim insanları tarafından ilkokullardan başlayarak yapılacak yaygın eğitimlerle, bu dehşete gidiş önlenmeye çalışılmalıdır.

-Berlusconi teknikleri geliştirilmekte ve yaygınlaştırılmaktadır: değişimin gerekliliğinin ifadesi ve sürekli tekrarı; din ve ulus birliğinin sahiplenilmesi; karşıtların halk düşmanı gösterilip sözlü saldırılarda bulunulması; TV tartışmalarından uzak durulması; yandaşlara zafer yakın duygusunun verilmesi; mazlumiyet-mağduriyet söyleminin tekrarlanması; ticari satıcı tekniğinin kullanılması ile tutarlılık aranmaksızın ard arda söz sıralayarak dinleyicinin bir noktaya takılmasının sağlanması; kabulu zor tahriklerle gündemin sürekli elde tutulması.

-Manevi tehdit, yaygın sözlü baskı, otosansür, medyatik yeni şiddet yöntemleri olmuştur.

-Berlusconi tekniklerinin aşılabilmesinin yolu, medya üzerinden, geleceğe yönelik söylemlerle sürekli olarak fikir-plan-proje üretmeye çalışmak ve seçimleri bir ahlak sorununun oylaması olarak algılamaktır.

Diğer Umberto Eco Sözleri ve Alıntıları