KİTAPLARDA BİR DÜNYA SAKLI..... Farklı bir alf - AlıntıSöz

KİTAPLARDA BİR DÜNYA SAKLI..... Farklı bir alfabe sanki onlar. Onlar bizimle konuşmak için asırların suskunluğuyla bekliyorlar öylece. Ne kadar çok söyleyecekleri var.! Ne kadar da çok şey biliyorlar..!
Kitaplarla konuşmak kaç asırlık rüya? Görmek için gecelerce beklenmiş ve o rüya için uykuya dalmış sanki insanlar. Kitaplar konuşuyor ama dinleyecek insan lazım. Dinleyecek kulak lazım. Daha açık söylersek onlar size gelmiyorlar, gelemiyorlar. Sizin zahmet edip onlara gitmeniz lazım. Nazenin kapaklarını nazikçe açmanız ve belki de kelimelerin gözlerinin içine göz kırpmadan bakmanız lazım. Size güvenmezlerse hep birşey saklıyorlar. Kitaplar konuşuyorlar ama biz dinleyebiliyor muyuz.?
Her bir kitabın ayrı bir dünyası var. Ayrı bir dünya, ayrı bir alem her birinin içinde olduğu... İstiyor ki sen dahi okudukça o dünyaya giresin. Kelimelerle anlatmak istediğini bizzat gözlerinle göresin. Sana sadece öğretmek istemiyor o, ya da sadece okumanı istemiyor; onun alemine girmeni ve her harfin manasını görmeni istiyor. Göz kapaklarının içine dünyasını resmetmek ve zihninde bir yer edinmek istiyor. Kitaplar konuşuyorlar. Hem de yazarlarının diliyle değil, yazarlar onların kelimeleriyle konuşuyor.
Her kitapta bunları düşünüyorum ben. İstiyorum ki kitap ince parmaklarıyla tutsun elimden beni kendi dünyasına götürsün. kelimelerini tek tek seyredeyim istiyorum. Onun aleminden okumak ve onun aleminde okumak istiyorum bana söyleyeceklerini. Hatta okumak değil de ondan dinlemek istiyorum.
Okumak tek taraflı... Ama kitaplar konuşuyor. Benim yapmam gerekense dinlemek. Onlar konuşurken sessizce dinlemek. Yani kitapları okumak dahi yetmiyor. Onları duymak gerekiyor. Hissetmek gerekiyor kağıt kadar güzel kokan nefeslerini. İşittiğin her sesten daha kısık seslerini duymak gerekiyor. Onların yaşadığına inanmak, onların konuştuğuna inanmak, dünyalarının varlığına inanmak gerekiyor. Yoksa hepsi suskun...
Kitaplarla konuşmak, onları dinlemek... Her kitabın içinde ayrı bir alemin var olduğunu bilmek... Güzel şey...
Kitapları dinleyin. Onlar hep sizinle konuşuyor...

Diğer Fatih Duman Sözleri ve Alıntıları