Bir şeyden yapılma bir şey nasıl olur da yapı - AlıntıSöz

Bir şeyden yapılma bir şey nasıl olur da yapılmış olduğu şey üzerinde nedensel etkide bulunabilir? Bu, bir televizyon reklamının televizyon setinin elektronik devresi üstünde etkide bulunarak kendisini tekrarlaması gibi olurdu. Tanrı korusun! Hayır, şuur, beyin üstünde nedensel etkiye sahip olabilmek için beyinden ayrı bir unsur olmalıdır. Şuur, maddesel dünyanın dışında ayrı bir dünyaya aittir.

Ama o zaman bu iki dünya nasıl etkileşir? Bir hayalet, bir makineye etki edemez.

Saçını atkuyruğu yapmış bir adam gülerek, kabaca araya girdi ve Her ikiniz de saçmalıyorsunuz. Tüm sorunlarınız yaratılışı gereği anlamsız olan maddesel dünyada mana aramaya çalışmanızdan doğuyor. Bakın, fizikçiler anlam olmadığını, özgür irade olmadığını ve her şeyin atomların rastgele oyunu olduğunu söylerken haklılar, dedi.

Şuur için ayrı bir dünyayı savunan İngiliz, artık alaycı bir tavırla: Ve siz söylediklerinizin bir anlamı olduğunu sanıyorsunuz! Siz, şahsınız atomların rastgele, anlamsız hareketlerinin bir oyunusunuz ve yine de teoriler üretiyor ve teorilerinizin bir anlamı olduğunu sanıyorsunuz.

Tartışmaya kendimi de sokuşturdum. Atomların oyunlarında bile mana bulmanın bir yolunu biliyorum. Varsayınız ki her şey atomlar yerine şuurdan yapılmış olsun. O zaman ne olurdu?

Bu fikri nereden buldunuz? diye meydan okudular.

Kuantum fiziğinden, dedim onlara.

Ama beynin makro düzeyinde kuantum fiziği yoktur, diye itiraz ederken birleşip hep bir ağızdan, otoriter bir tonla açıkladılar. Kuantum mikro düzey içindir, atomlar içindir. Atomlar molekülleri, moleküller hücreleri ve hücreler de beyni oluşturur. Biz her gün beyinle çalışıyoruz; beynin makro-düzey davranışını açıklamak için atomların kuantum mekaniğini yardıma çağırmaya hiç gerek yok.

Ama beyni tamamen anladığınızı iddia etmiyorsunuz, değil mi? Beyin o kadar basit değil! Biri, beyin anlayabileceğimiz kadar basit olsaydı, o zaman biz de onu anlayamayacak kadar basit olurduk, dememiş miydi?

Öyle olsa da, dediler, kuantum fikri şuura nasıl yardım edebilir ki?

Şuurun kuantum dalgasını etkileyişini onlara anlattım. Bakın, eğer şuur atomlardan oluştuysa bu bir paradokstur. Ama eğer dünyanın neden yapıldığına ilişkin dünya görüşümüzü değiştirirsek, bu paradoks tatmin edici biçimde çözülür. Sizi temin ederim, dünya şuurdan yapılmıştır.
Heyecanımı ve hatta gururumu saklayamıyordum; bu öylesine güçlü bir fikirdi. Onların da bana katılmasını rica ettim. Üzücü olan şey, diye devam ettim, eğer sıradan insanlar bizi birbirimize ve dünyaya bağlayan şeyin madde değil de şuur olduğunu bilselerdi, o zaman savaş ve barış, çevre kirliliği, toplumsal adalet, dinsel değerler ve diğer tüm insani gayretlerle ilgili görüşleri radikal biçimde değişirdi.

(...)

Hepimizin atomlardan yapıldığını varsaymak zorundayız. Şuurumuz ise atomların dansının ikincil bir fenomeni -bir epifenomen- olmak zorunda. Bilimin temel nesnelliği bunu talep ediyor.

Diğer Amit Goswami Sözleri ve Alıntıları